Panel moderatora ]

Zapobieganie grzybom i pleśni

Niemożliwe staje się proste.

Zapobieganie grzybom i pleśni

Nieprzeczytany postprzez wader » Pn lut 17, 2014 6:03 am

Moja córka ma astmę i dlatego chciałbym aby mieszkała w zdrowym domu i za wszelką cenę chcę uniknąć problemów z grzybem i wilgocią.Jak mogę temu procesowi zapobiec?Wszystkie pomysły przydadzą się aby tylko były skuteczne.
wader

Re: Zapobieganie grzybom i pleśni

Nieprzeczytany postprzez kamillos35 » Pn lut 17, 2014 10:05 am

Słyszałem, że dobrym sposobem na pozbycie się grzyba jest popryskanie wybielaczem Ace. Ale to chyba na astmę będzie za ciężkie...
kamillos35

Nieprzeczytany postprzez Marcin » Pn lut 17, 2014 10:24 pm

to co było pisane wcześniej, wilgoć to głownie brak odpowiedniej wentylacji. Jeśli założyłeś nowe okna i nie masz wentylacji choćby grawitacyjnej to jedyne co pozostaje to zamontowanie nawiewników albo dodanie mechanicznej.
Marcin

Nieprzeczytany postprzez kamillos35 » Wt lut 18, 2014 2:54 pm

lobo napisał(a):Ogólnie dom który jest dobrze uszczelniony i cała reszta jak rynny,instalacja wodno-kanalizacyjna,wentylacja łazienki i kuchni są dobrze zrobione,a ich stan nie wymaga naprawy to dom nie powinien być zagrożony grzybem lub pleśnią.Częściej w sklepach można znaleźć produkty do odgrzybiania niż zapobiegania im.Ace może i byłoby dobrym rozwiązaniem ale nie dla astmatyka.

Masz całkowitą rację, ale trzeba wziąć pod uwagę, że te preparaty dostępne w sklepach działają na krótką metę.
kamillos35

Nieprzeczytany postprzez wader » Wt lut 18, 2014 8:26 pm

Ale jeśli będzie wszystko dobrze wykonane i szczelne to nie ma opcji aby grzyb mógł powstać?Preparaty na znikanie mnie nie interesują a bardziej zapobiegawczo dodatkowo.Ace nakłada się na tynk/gładź/gołą murowaną ścianę?
wader

Nieprzeczytany postprzez MariO111111 » Śr lut 19, 2014 1:47 pm

Polecam ci jak to mi pewien budowlaniec inżynier architekt doradził przykręcić do ściany płyty gipsowe które zapobiegają grzybom i wilgoci.
MariO111111

Nieprzeczytany postprzez Ewelina » Śr lut 19, 2014 8:35 pm

Podtrzymuje to co napisał ktoś wyżej, żadna chemia ani inne rozwiązania, podstawa to dobra wentylacja pomieszczenia
Ewelina

Nieprzeczytany postprzez Bernardo » Pt maja 23, 2014 12:36 pm

Na podłogę do pokoju córki polecam podłogę z korka.
Grzyby i pleśń się do nie imają, więc będzie bardzo dobrym wyborem.
Poza tym jest łatwy w czyszczeniu, ciepły i ma ciekawą fakturę.
Bernardo

Nieprzeczytany postprzez ecik » Pt paź 19, 2018 4:49 pm

wydaje mi się że rozwiązaniem tego problemu byłoby ocieplenie pomieszczenia i odpowiednia wentylacja.
ecik

Nieprzeczytany postprzez drivera1 » Wt kwi 16, 2019 6:42 pm

Przede wszystkim, postaw na dobrą i sprawdzoną wentylację, bo bez tego ani rusz! ;) To dobra postawa, która da Ci szansę na porządne wietrzenie i niedopuszczanie wilgoci do Twojego domu ;) Dlatego firma https://www.bartoszwentylacja.com.pl/of ... ntylacyjne zajmie się tym bardzo dobrze! Pracują szybko, terminowo i bardzo sprawnie, więc Twoja wentylacja stanie bardzo szybko. ;)
drivera1

Następna strona

http://www.youtube.com/watch?v=Z28wVa89adQ

Powrót do Ciekawe rozwiązania